Fortellinger fra jenter i mannsdominerte maritime yrker - Gry-Helen Leikanger (Tidsskrift for Kjønnsforskning)
Denne artikkelen handler om jenter som har gått maritime fag (matros og skipsmotormekaniker) på yrkesfag på videregående skole i Norge, og deres opplevelser av lærlingtiden og tidlig yrkesliv. I 2022 var bare 7 % av lærlingene i de maritime fagene jenter. Gjennom dybdeintervjuer med 9 jenter i maritime fag søker artikkelen å øke forståelsen av hvordan det er å være jente og en minoritet i en svært mannsdominert bransje. Artikkelen viser blant annet at kjønn har betydning for jentenes opplevelse av lærlingtiden, og at det finnes kjønnede praksiser i maritime næringer som kan virke i jenters disfavør.