تأثیر سه نوع کود آلی بر ویژگی‌های رشد و کارایی مصرف آب ذرت در سطوح مختلف فشردگی خاک - نصرت اله نجفی; آرش محمدنژاد; محمدرضا نیشابوری (مدیریت خاک و تولید پایدار)
فشردگی خاک‌ یکی از مهم‌ترین محدودیت‌های رشد گیاهان زراعی است. استفاده از مواد ‌آلی به‌عنوان کود در خاک‌های کشاورزی هم می‌تواند باعث کاهش تأثیر فشردگی خاک شده و هم تا حدی مواد غذایی مورد نیاز گیاهان را تأمین می‌کند. در این راستا، آزمایشی به‌صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. فاکتور اول منبع و مقدار کود آلی شامل (شاهد، کود دامی، کمپوست لجن فاضلاب و کمپوست زباله شهری) و هر کود آلی در سه سطح صفر، 15 و 30 گرم در کیلوگرم خاک و فاکتور دوم فشردگی خاک در دو سطح 2/1 و 7/1 گرم بر سانتی‌متر مکعب بود. نتایج نشان داد که با افزودن هر سه نوع کود آلی در هر دو سطح فشردگی، وزن خشک، قطر ساقه، ارتفاع، طول و عرض برگ، شاخص کلروفیل برگ‌ و کارایی مصرف آب گیاه ذرت افزایش یافت و بیشترین مقدار ویژگی‌های مذکور با مصرف 30 گرم از کودهای آلی در کیلوگرم خاک حاصل شد. فشرده شدن خاک باعث کاهش رشد گیاه و ویژگی‌های مذکور به‌جز تعداد برگ در بوته شد. مصرف کودهای آلی و افزایش مقدار مصرف آنها سبب کاهش اثرهای منفی فشردگی خاک بر ویژگی‌های رشد ذرت شد به‌طوری‌ که در سطح فشردگی 7/1 گرم بر سانتی‌متر مکعب رشد گیاه ذرت در سطح 30 گرم کود آلی بهتر از سطح 15 گرم بود. برای افزایش رشد ذرت علوفه‌ای و افزایش کارایی مصرف آب، مصرف 30 گرم لجن فاضلاب یا کود دامی یا کمپوست زباله شهری بر کیلوگرم خاک می‌تواند در شرایط مشابه توصیه شود.