Ur snåren kring Snärle i Bäckseda - Göran Sparrlöf (Släkthistoriska Studier)
Att det funnits ofrälse personer som kallat sig Trolle på det småländska höglandet är känt sedan länge. I arbetet med att försöka kartlägga dem ska i den följande studien fem bröder belysas vilka omtalas i Västra härads dombok 1734. Samtliga var avlidna, men två av dem kallas Trolle i domboksprotokollet. I det här arbetet har bröderna identifierats och biografier är sammanställda. Analysen som genomförts visar att bröderna med intill visshet gränsande sannolikhet var söner till Jöns Andersson i sämjehemmanet Slättsnärle i Bäckseda socken, i Östra härad. Han ägde brukningsrätten till åtminstone halva hemmanet och är känd mellan 1638 och 1682. Någon förklaring till namnet Trolle har inte hittats.