ANTE GLAVIČIĆ I PUČKA GRADNJA OKOLICE SENJA I VELEBITA U SENJSKIM ZBORNICIMA I – XXIX .... za jedan pasaj u pasaju i odsjaju baštine na izdisaju .... - HELENA KNIFIĆ-SCHAPS (Senjski Zbornik)
Prof. Glavičić je sveobuhvatnim promišljanjem prostora svog prvenstvenog interesa Senja i njegove okolice te Velebita – prisutnost čovjeka držao njegovim neodvojivim dijelom. Obilazeći te krajeve i ljude tijekom cijeloga radnog vijeka, želio je sačuvati sjećanje na način života i potaknuti zanimanje struke za još živa naselja, postojeće zgrade način gradnje. Gotovo 30-godišnja suradnja na području Senja i Velebita i otoka Cresa, rezultirala sustavnim istraživanje pučke gradnje za stanovanje i boravak ljudi na području Podbila dijelova Sjevernog i Srednjeg Velebita (u razdoblju od 2000.do 2002. godine).Obiđena su brojna naselja, lokve i bunari. Svakom su prilikom bilježena sjećanja rijetkog preostalog stanovništva o nekadašnjem načinu života i građenja te arhitektonski snimane zgrade zatečene u najizvornijem stanju. Temeljem tih zajedničkih, te brojnih kasnijih obilazaka terena, nastala je knjiga autorice ovoga priloga Velebit arhitektonski, Pučka gradnja u dijelovima Sjevernog i Srednjeg Velebita, posvećena upravo profesoru Anti Glavičiću.