Żydzi w samorządzie miejskim Międzyrzeca Podlaskiego w okresie międzywojennym - Mateusz Borysiuk (Facta Simonidis)
Żydzi w Międzyrzecu Podlaskim w okresie II Rzeczypospolitej stanowili przeszło ¾ ogólnej liczby mieszkańców miasta. Tak duży odsetek musiał wpłynąć na działalność samorządową ich lokalnej społeczności. Niniejszy artykuł w swoim założeniu analizuje działalność Żydów w międzyrzeckiej Radzie Miejskiej w okresie międzywojennym. Kolejne części dotyczą aktywność Żydów w kolejnych kadencjach Rady. Szczególnie ważna była ich działalność w trakcie trwania III kadencji Rady, gdzie stanowili większość ogólnego jej składu. Pozwoliło to im na przegłosowywanie inicjatyw, które do tego czasu nie miały możliwości realizacji. Ustalenia poczynione w niniejszym artykule stanowią istotne uzupełnienie dotychczasowego stanu badań nad społecznością żydowską Międzyrzeca Podlaskiego.