ТРАНСФОРМАЦІЯ МАКРОЕКОНОМІЧНОГО БАЛАНСУВАННЯ В УКРАЇНІ - Кирил Губін (Економіка та суспільство)
Висвітлено, що повномасштабне російське вторгнення у 2022–2025 роках та необхідність фінансування оборонних потреб призвели до критичного порушення нормальних процесів макроекономічного балансування в нашій державі, внаслідок чого утворився величезний дефіцит міжнародної торгівлі товарами та послугами. Обґрунтовано, що головні макроекономічні показники втратили співрозмірність, а їх відхилення від балансу неможливо компенсувати власними ресурсами. Показано, що трансформація макроекономічного балансування, яка відбулася в Україні, призвела до втрати національного контролю над зведенням макроекономічних балансів, оскільки засоби балансування тепер винесені за межі національної економічної системи: рішення про виділення безповоротної та поворотної іноземної допомоги ухвалюються на Заході.