„Á cause du soleil” - Agata Wągiel (Kwartalnik Filmowy)
Rashomon Akiry Kurosawy jest dla autorki pretekstem do podjęcia rozważań nad zbieżnością myśli, która niczym heglowski Geist łączy sprzeczny pod wieloma względami światopogląd Europy Zachodniej i Dalekiego Wschodu. Zbieżność między wykorzystanymi przez Kurosawę opowiadaniami Ryunosuke Akutagawy (Rashomon, Yabu no naka) a głośnymi tekstami egzystencjalizmu europejskiego (Les mains sales J.-P. Sartre’a, L’étranger A. Camusa), wyrażająca się w niemal identycznych sformułowaniach, pytaniach i zwrotach, podkreśla europejski rodowód artystyczny reżysera. Na przykładzie jednego z bohaterów filmu Rashomon (Tajomaru) esej stawia retoryczne pytanie o motywację irracjonalnych działań ludzkich. Zbieżność eksplikacji motywów ekstremalnego czynu (zabójstwa) dokonanego przez ludzi wywodzących się z różnych kultur okazuje się zastanawiająca.