Olav den hellige etter reformasjonen. Om den norske reformasjonen og omkodingen av Olav til en protestantisk helgen - Tarald Rasmussen (Teologisk Tidsskrift)
Etter reformasjonen hadde Norge noen helt spesielle utfordringer med å knytte den nye religionsformen sammen med norsk tradisjon og norske interesser. Her gjorde norske 1500-tallshumanister en viktig innsats. De var særlig opptatt av å ta vare på og løfte fram norrøne tradisjoner. I den norrøne arven fantes også en helt som kunne bøte på det Norge manglet på 1500-tallet: en egen norsk reformasjonshelt. En god erstatning fant man i Olav den hellige. Fra Absalon Pederssøn Beyer via Anton Christian Bang og fram til Olavsjubileet i 1930 finnes en spennende tradisjon av protestantisert refortolkning av Olav.