Obywatel Kutz – śląski gelender - Grażyna Stachówna (Kwartalnik Filmowy)
Autorka omawia antologię poświęconą osobie i twórczości Kazimierza Kutza – Kutzowisko 2 pod redakcją Andrzeja Gwóździa, będącą swoistą kontynuacją pierwszego tomu monografii reżysera. Stachówna podkreśla spójność koncepcji publikacji, która jest podzielona na trzy części – pierwsza koncentruje się na biografii artysty, druga na analizie artystycznej wartości jego dzieła, a w trzeciej zostaje omówiona pierwsza, pisana przez ponad 40 lat, powieść Kutza. Całość jest opatrzona licznymi ilustracjami, świetnie opracowana, starannie wydana. Do książki jest także dołączona płyta DVD z trzema mało znanymi filmami dokumentalnymi śląskiego reżysera.