TÜRKÜN İŞ ZİHNİYETİ ÜZERİNE BİR DENEME - Kenan Göçer (Akademik İncelemeler Dergisi)
İktisat tarihi çalışmalarının alt alanı olan iktisat zihniyeti, Sabri F. Ülgener’den beri, iktisat tarihi ve iktisadi düşünce tarihi alanında Ahmet Tabakoğlu ve Ahmet G. Sayar gibi isimler hariç, üzerinde çok az çalışılan bir alan olmuştur. Osmanlı veya Türk iktisat zihniyeti olarak değinilen bu alan, M. Weber, W. Sombart ve R.H. Tawney’nin etkisiyle daha çok din üzerinden açıklanmaya çalışılmıştır. Burada yapılmaya çalışılan açıklama ise toplumsal kültürü esas almıştır. Toplumsal kültür ile kastedilen Türkçe olarak dil, bütüncül ve tekilsel kültürdür. Türkçe’deki “iş”in dil ve iktisadi zihniyetteki izdüşümü ortaya konurken, Hüseyin R. Göktaş’ın Türkçe ve Murat Önderman’ın kolektivist ve tekilsel kültür ile sosyal kontrol hakkındaki görüşlerinden yola çıkılmıştır. Söz konusu kültür bağlamında Türkler için bir tarih dönemlendirmesi ve isimlendirme teklifi ile konu nihayete erdirilmiştir.