بررسی تأثیر محرک‌های مالی بر سودآوری بانک‌های منتخب بورسی - حمید حاجی ملا میرزایی; محمدصادق حاجی ملا میرزایی (پژوهش‌های راهبردی بودجه و مالیه)
بانک‌ها نبض فعالیت‌های مالی هستند که با سازماندهی و هدایت دریافت‌ها و پرداخت‌ها، امر مبادلات تجاری و بازرگانی را تسهیل می‌کنند و موجب گسترش بازار‌ها و رشد و شکوفایی اقتصاد شده و وضعیت حاکم بر آنها تأثیر مهمّی بر سایر بخش‌های اقتصادی جامعه دارد. بنابراین، وجود محرک‌های مالی، روابط بانک و نوآوری با تخصیص بهینه منابع مالی باعث رشد و توسعه‌ اقتصادی شده و این امر به جذابیت بیشتر سپرده‌گذران در بانک‌ها منجر شده است و با رقابتی‌شدن بازار و افزایش خلاقیت بانک‌ها در استفاده از ابزارهای متنوع متقاضیان تسهیلات بانکی نیز بیشتر می‌شوند. این مقاله، به بررسی رابطه محرک‌های مالی درقالب هزینه‌های دولت و مالیات، متغیرهای ویژه بانکی و نوآوری درراستای افزایش سوددهی در بانک‌های منتخب بورسی طی دوره زمانی 1392 تا 1398 پرداخته است. تخمین مدل با استفاده از روش ARDL PANELصورت پذیرفته است. روش پژوهش حاضر  برمبنای طبقه‌بندی تحقیقات براساس روش، ماهیت و جهت به‌ترتیب توصیفی ـ پیمایشی، کاربردی و پس رویدادی محسوب می‌شود.مطابق با تخمین مدل سودآوری بانک‌های منتخب در مقاله حاضر، مشخص شد که هزینه‌های دولت به‌عنوان شاخص محرک مالی بر سودآوری بانک‌های منتخب بورسی دارای تأثیر مثبت می‌باشد و دیگر محرک مالی که نرخ مالیات است، بر سودآوری بانک‌های بورسی تأثیر منفی و معنی‌دار دارد. همچنین نتیجه تخمین مدل نشان داد که تأثیر متغیر رقابت بانکی، شاخص کفایت سرمایه و شاخص نوآوری (که از میزان تراکنش‌های توسط اینترنت بانک صورت‌ گرفته، استفاده شده است) بر سودآوری مثبت و تأثیر متغیر ریسک اعتباری بر شاخص سودآوری بانک‌ها منفی و معنی‌دار می‌باشد.