Konsumpcjonizm z perspektywy krytycznego nurtu zarządzania - Łukasz Sułkowski (Polityki Europejskie, Finanse i Marketing)
Krytyka konsumpcjonizmu podejmowana jest w naukach społecznych przynajmniej od czasów Szkoły Frankfurckiej, a więc od ponad 60 lat. Jest to zagadnienie należące do kluczowych problemów kulturowych współczesnego świata poruszanych przez różnych przedstawicieli nauk społecznych. Dla teorii organizacji oaz dla nauk o zarządzaniu krytyka konsumeryzmu długo nie była zagadnieniem kluczowym, choć przez kilka dziesięcioleci pojawiała się na obrzeżach dyskursu marketingowego. Jednak współczesny nurt krytyki konsumpcjonizmu w zarządzaniu, uległ dość dużej dynamizacji, poprzez związek z szybko rozwijającym się w ostatniej dekadzie radykalnym nurtem myśli organizatorskiej określanej jako Critical Management Studies. Celem artykułu jest właśnie analiza krytyki konsumpcjonizmu prowadzonej przez przedstawicieli Critical Management Studies.