Ekofilozoficzne przesłanie encykliki Laudato si’ - Wojciech Bołoz; Stanisław Jaromi; Zbigniew Karaczun; Zbigniew Łepko; Andrzej Papuziński; Ryszard F. Sadowski (Studia Ecologiae et Bioethicae)
W encyklice Laudato si’ papież Franciszek podsumowuje bogaty dorobek swoich poprzedników zawarty w wypowiedziach na temat kwestii ekologicznej. Począwszy od Pawła VI kolejni papieże wielokrotnie odnosili się do tej kwestii, podnosząc ją w różnych kontekstach i aspektach. Stanowisko papieża Franciszka aktywnie włącza wspólnotę Kościoła katolickiego w główny nurt współczesnej debaty ekologicznej, wykazując pełną gotowość do najszerzej rozumianej współpracy w badaniach i działaniach inspirowanych troską o Ziemię – nasz wspólny dom. Możliwość takiej współpracy dostrzega papież w porozumieniu ze wszystkimi ludźmi dobrej woli, którzy podzielają znaczenie wskazanych w niniejszym opracowaniu zagadnień: idea zrównoważonego rozwoju, idea ekologii integralnej, problematyka bioetyczna, kwestia klimatyczna i kwestia eko-sprawiedliwości.