Aktuelni problemi u istraživanju tranzicije u odraslost sa osvrtom na Srbiju - Suzana Ignjatović (Stanovništvo)
U radu se razmatraju teorijske i metodološke dimenzije koncepta tranzicije u odraslost u okviru paradigme životnog toka. Posebno se analiziraju specifičnosti tranzicije u odraslost u Srbiji. Tranzicija u odraslost se posmatra kao skup životnih događaja koji označavaju prelaz u odraslost: porodična, profesionalna, materijalna i stambena tranzicija. Empirijsku osnovu rada čine rezultati istraživanja iz 2003. godine koje je sprovedeno na nekoliko starosnih grupa od 17 do 35 godina. Posebno je izdvojena generacija 34-35 koja je pogodna za analizu zbog završenog tranzicijskog procesa.