AYAZ İSHAKİ'NİN ÜYGE TABA (EVE DOGRU) ROMANINDA MİLLÎ VE DiNÎ UYANIŞ / NATIONAL AND RELIGIOUS AWAKENING IN AYAZ İSHAKİ’S NOVEL ÜYGE TABA (TOWARDS HOME) - Samet AZAP (Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi)
Tarihsel hafıza, bireyin varlık alanını genişletmesini sağlayan bir depo gibidir. Geçmişte deneyimlenen her olay, bireyin hayatı daha farklı şekilde anlamlandırmasına olanak sağlarken edimsel bir kavrayışla yaşama tutunmasında da rol oynar. Ayaz İshaki, yaşadığı anlıksal kopuşlarda kendi hayatı yanında, milli hafızayı da canlı tutarak milletinin gelecek olgusunun şekillenmesine katkı sağlamıştır. “Yazar”, “gazeteci” ve “devrimci lider” gibi çok yönlü tanımlamalarla adı anılan İshaki, bu farklı meziyetlerini tek potada eritmiş kişilerdendir. Çalışmada, gerek çıkardığı gazete yazıları gerekse roman hikâye ve piyesleriyle, milli ve dini ruhun uyanışını sağlayan Ayaz İshaki’nin var oluş öyküsü yanında Eve Doğru (Üyge Taba) romanının birey(ler)in gelecek algısının şekillenmesindeki etkisi incelenecektir.