ТЕНДЕНЦІЇ ФОРМУВАННЯ АРХІТЕКТУРИ СУЧАСНИХ ВИСТАВКОВИХ ЦЕНТРІВ - Anastasiia Liubelchuk; Olha Kostiuchenko (теорія та практика дизайну)
У статті розглядаються сучасні тенденції формування експозиційного простору виставкових центрів, чинники, що впливають на переосмислення принципів формування експозиційного простору, пошук концептуально-сценарної побудови структури сучасних виставок. Мета. Проаналізувати світовий досвід проєктування виставкових центрів та комплексів; розглянути світову практику проєктування за містобудівними, функціональними, архітектурно-експозиційними критеріями; виявити тенденції формування архітектури сучасних виставкових центрів. Методологія. Як метод дослідження для обґрунтування результатів використовується аналіз літературних джерел та іноземного досвіду. Результати досліджень показали такі основні тенденції формування музейно-виставкових експозиційних просторів: архітектурна інновація, інтерактивність, мультимедійність, міждисциплінарний підхід, соціокультурна актуальність, екологічна стійкість. Наукова новизна цього дослідження полягає у комплексному аналізі сучасних тенденцій у формуванні виставкових експозиційних просторів, а також їхнього впливу на взаємодію між відвідувачем та експозицією. Дослідження ураховує не лише архітектурні аспекти, а й інноваційні підходи до використання інтерактивних технологій, мультимедійних засобів та взаємодію з галузями мистецтва та науки. Такий комплексний аналіз є новим у контексті дослідження музейно-виставкової сфери та сприяння зрозумінню сучасних підходів до створення експозицій, які задовольняють потреби та очікування сучасного глядача. Практична значущість. Розуміння тенденцій дає змогу створювати сучасні виставкові експозиційні простори, які забезпечують успішну взаємодію між експозицією та глядачем, підвищують ефективність навчання та сприяють глибокому розумінню представленого матеріалу.