La recopilació de rondalles a les comarques castellonenques - Tània Muñoz Marzà (Ítaca)
La recopilació i l’anàlisi de la rondalla com a gènere etnopoètic és una de les branques del folklore que presenta, des dels seus inicis, un desenvolupament més destacable. Això no obstant, la seua evolució no ha estat equilibrada en tots els territoris, de manera que encara existeixen zones de les que pràcticament no tenim cap estudi o recull de rondalles. Aquest és el cas de les comarques castellonenques. Fins ara, els materials disponibles eren escassos, de manera que pràcticament no apareixen versions castellonenques de rondalles a les antologies, els catàlegs o les bases de dades de rondalles de l’àmbit de parla catalana. Per aquest motiu, l’article indaga sobre les principals iniciatives de recerca que s’han realitzat fins el moment i que per diversos motius, han romàs desapercebudes. Des de l’aparició i la integració del concepte de folklore a la Societat Castellonenca de Cultura a la publicació dels darrers reculls de rondalles, s’examinen les obres i els autors més rellevants. Aquesta primera aproximació indica que el desenvolupament d’aquesta disciplina ha estat més notable del que podia semblar i que el caràcter espars i local de la majoria de les publicacions ha pesat en el coneixement i la difusió que s’ha fet d’aquests materials fins ara. Per aquest motiu, aquesta aproximació a la rondallística castellonenca suposa un primer pas per a sistematitzar i aprofundir en el coneixement que tenim de la història de la literatura popular d’aquest territori.