Türk Siyasal Hayatında Federasyon Yanlısı Bir Kürt Muhalefet Partisi: Hak ve Özgürlükler Partisi (HAK-PAR) Örneği - Muhittin Işık (Artuklu Kaime)
Bu çalışma, 2002 yılının başlarında bir Kürt muhalefet partisi olarak kurulan Hak ve Özgürlükler Partisi’nin kuruluş sürecini ve ideolojik konumunu Kürt hareketini temsil eden başlıca partilerle karşılaştırmalı olarak ele almayı amaçlamıştır. Literatür taramasının sonucunda Kürt hareketinin en önemli siyasi aktörleri arasında gösterilen Halkların Demokratik Partisi üzerine çok sayıda, Hür Dava Partisi üzerine sınırlı sayıda akademik çalışma bulunmakla birlikte 22 yıllık siyasi serüveni mevcut Hak ve Özgürlükler Partisi’nin üzerine kayda değer bir çalışmanın bulunmadığı saptanmıştır. Bu çerçevede tarihsel ve betimsel araştırma yöntemlerinden ve söylem analizinden yararlanılarak Hak ve Özgürlükler Partisi’nin politikaları ana hatlarıyla irdelenmiştir. Hak ve Özgürlükler Partisi’nin kurumsal belgeleri (parti tüzüğü, parti programı, seçim bildirgesi) ve partili yetkililerin söylemleri analiz edildiğinde Kürt kimliğiyle bütünleşen Parti’nin sıklıkla Kürt meselesine odaklandığı anlaşılmaktadır. Araştırma kapsamında, muhalefet Kürt partisi konumundaki Hak ve Özgürlükler Partisi’nin, diğer Kürt partileri kadar tanınmamasına rağmen, Kürt sorununu Türkiye’nin en büyük sorunu olarak kabul ettiği, Kürt sorununa diğer partilere oranla daha çok vurgu yaptığı ve Kürt sorununun çözümünün ancak federasyon ile mümkün olacağı görüşünü savunduğu sonucuna varılmıştır.