Післявоєнне відновлення сільськогосподарських земель: правові перспективи, земельні спори та державна підтримка - T.E. Kharytonova; K.A. Hryhorieva (Аналітично-порівняльне правознавство)
Відновлення сільськогосподарських земель є динамічним та комплексним явищем, побудованим на тісній взаємодії хімічних, фізичних та біологічних процесів, що прискорюються та скеровуються за допомогою цілеспрямованих організаційно-правових заходів. Оскільки уже протягом майже трьох років земля використовується як простір для воєнних заходів, вона страждає від цілої низки негативних факторів, що здійснюють потужний синергетичний ефект: ґрунти забруднюються різноманітними речовинами; землі засмічуються вибухонебезпечними предметами та іншим воєнним сміттям; ландшафт змінюється через зведення фортифікаційних споруд, риття окопів, внаслідок ударів, обстрілів тощо. Післявоєнне відновлення таких сільськогосподарських земель має власні суттєві особливості, пов’язані із техногенним походженням порушень, потенційною небезпечністю виявлених забруднень та високою вартістю проведення відновлюваних робіт. При цьому відповідні заходи відновлення лежать у площині не лише приватних інтересів конкретних землевласників та землекористувачів - вони є сферою цілком визначених суспільних інтересів.