Kolorowe wątki. „Opowieści kutchańskich haftów” - Sławomir Sikora (Kwartalnik Filmowy)
Dwunastominutowy animowany film The Stiches Speak (Nina Sabnani, 2009) podejmuje wątek zbieżności mowy, narracji, tkaniny jako wytworów człowieka z historią i materią jego życia. Animowane tkaniny przemawiają głosami ich twórców. Ten uroczy film, zdobywający uznanie na wielu festiwalach, znakomicie splata dwa poziomy narracji (obraz i słowo), pozwalając jednocześnie wniknąć w sposoby postrzegania i mówienia kobiet z regionu Kutch. Jak zauważa Judy Frater, antropolożka współpracująca przy tworzeniu filmu, Możemy zobaczyć jak mówią one o swojej pracy. Animacja tkanin wydaje się ciekawym formalnie sposobem realistycznego „opisania” i przedstawienia tego zjawiska.