Samuel Torner, mestre i activista llibertari (1881- ?) - Antoni Dalmau i Ribalta (Educació i Història: Revista d'Història de l'Educació)
Aquest article recull la trajectòria biogràfica de Samuel Torner, un mestre racionalista barceloní que va combinar la seva activitat pedagògica amb un activisme llibertari incessant. Torner, un dels deixebles preferits de Ferrer i Guàrdia, va exercir la seva tasca educativa a Barcelona, Vilanova i la Geltrú, València i, temporalment, a Buenos Aires. D'altra banda, va viure la seva joventut i maduresa en el temps d'afebliment anarquista del tombant de segle, després de l'atuïment forçós que va significar la duríssima repressió derivada del procés de Montjuïc i les seves conseqüències. És aquella època que va veure néixer l'Escola Moderna, que va fer possible la formació primerament de Solidaritat Obrera i després de la CNT incipient i que va viure l'esclat insòlit de la Setmana Tràgica i l'execució de Ferrer i Guàrdia. La seva trajectòria exemplifica sens dubte la de molts dels seus companys de generació que van compartir amb ell el mateix ofici, les mateixes idees i les mateixes esperances.