Doğanın Mirası: Anıt Ağaçlar - Zöhre Polat (Turkish Journal of Agriculture: Food Science and Technology)
Anıt ağaçlar, doğanın mirasıdır. Anıt ağaçlar; “Yaş, çap ve boy itibariyle kendi türünün alışılmış ölçüleri üzerinde boyutlara sahip olan, yöre folklorunda, kültür ve tarihinde özel yeri bulunan, geçmiş ile günümüz, günümüz ile gelecek arasında iletişim sağlayabilecek uzunlukta doğal ömre sahip olan ağaçlardır”. Günümüzde bu ağaçların tescili, korunması ve geleceğe taşınması ile ilgili birçok araştırma yürütülmektedir. Anıt ağaçlarla ilgili ülkelerin farklı planlama ve yönetim stratejileri vardır. Bu çalışmanın amaçları; (1) Türkiye’de ağaçları anıtlaştıran özellikleri sunarak, araştırma örnekleriyle tescilleri hakkında bilgi sunmak, (2) Türkiye’de anıt ağaçların tescili, korunması ve yönetimi ile ilgili öneriler sunmaktır.