LABORATUVAR ÇALIŞANLARINDA İŞ DOYUMU VE TÜKENMİŞLİK: SAKARYA ve VAN ÖRNEKLEMİ - Tuba Batur; Fatma Özdemir; Mehmet Ramazan Şekeroğlu; Selin Tunalı Çokluk; Engin Karakeçe; Erdem Çokluk (Sakarya Üniversitesi Holistik Sağlık Dergisi)
ÖzetAmaç: Çalışmanın amacı, laboratuvar çalışanlarında mesleki tükenmişlik ve işdoyumu düzeylerini incelemektir. Yöntem: Bu amaçla laboratuvarlarda çalışan ve katılımcıolmayı kabul eden toplam 118 (85 Sakarya Üniversitesi Eğitim AraştırmaHastanesi laboratuvarları ve 33 Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Dursun Odabaş TıpMerkezi laboratuvarları) laboratuvar çalışanına anket uygulandı. Bulgular:Laboratuvar çalışanlarında MİDÖdeğerlerinin ortalaması nötr puan olan 60'ın üzerindedir. Bu da iş doyumununolduğunu göstermektedir. Maslach'ın tükenmişlik alt boyutları incelendiğindeise; her üç alt boyut için de tükenmişlik düşük düzey aralığında tespit edildi. Sonuç: Katılımcıların çalışma koşullarındaolumsuz olarak nitelendirdiği özellikler tespit edilip iyileştirilmelidir.Ayrıca memnuniyetin arttırılması için de sosyal destek programlarınıngeliştirilip düzenli olarak uygulanması; laboratuvar personelinin tükenmişlikdurumlarının iyileştirilmesi, iş doyumunun arttırılması, iş verimliliklerininve başarılarının arttırılması yönünden oldukça önemlidir.