Kenoza križa u teološkoj misli Hansa Ursa von Balthasara - Nikola Turkalj (Studia Lexicographica)
Hans Urs von Balthasar prikazuje teologiju križa kao događaj Boga (kenoza), koji se mora shvatiti kao otkrivenje cjelokupnoga Trojstva. Trojstvena drama, koja se ostvaruje u razlikovanju božanskih hipostaza i njihovom unutartrojstvenom predanju snagom unutarbožanskih izlaženja (prakenoza), uvjet je mogućnosti teodrame svijeta, odnosno kenoze Sina na križu. Zbog te razlike, koja je ujedno i suodnos između bezvremenskoga procesa hipostaza u Bogu i procesa svijeta u kojem Isus kao zastupnik uzima na sebe sve ljudske grijehe postajući tako sam »grešnik«, Trojstvo u događaju križa očituje neprekidnu bol i umiranje u Bogu samom. I upravo zato jer su bol i smrt prisutni u Njemu, i to kao tekući oblik ljubavi, On može pobijediti smrt i bol po svojoj smrti i svojem uskrsnuću. Bol i smrt nisu nadvladani pomoću neke vječne nepromjenjivosti Njegova bića, već zato što su vječan izraz Njegove slave.