METAFIZIKA IR VISUOTINYBĖ - Arvydas Šliogeris (Problemos)
Straipsnyje nagrinėjamas klausimas, keltas visoje tradicinėje Vakarų metafizikoje, bet iki šiol likęs problemiškas: tai klausimas apie visuotinybės kilmę. Tradicinėje metafizikoje buvo pasiūlyti du šio klausimo sprendimo būdai, kuriuos šio straipsnio autorius vadina indukcionistiniu ir dedukcionistiniu. Vienu atveju visuotinybė kildinama iš juslinės patirties duomenų apibendrinimo ir tapatinama su bendrybe; kitu – visuotinybė laikoma apriorine duotimi, „įgimta“ žmogaus intelektui. Abu variantai veda į aklavietę. Nubrėždamas radikalią visuotinybės ir bendrybės perskyrą, autorius kelia hipotezę, pagal kurią tikrasis visuotinybės šaltinis yra savotiškas absoliutus a priori – tik žmogui būdinga Niekio kaip savitos metafizinės duoties patirtis, straipsnyje vadinama Niekio ekstuicija. Visuotinybė – tai Niekio patirtis, sutelkta į neturinčius juslinio referento žodžius – kategorijas, Niekio vardus. Prasminiai žodžiai: visuotinybė, bendrybė, indukcionizmas, redukcionizmas, Niekis.