KREDITO RIZIKOS VALDYMO PROCESŲ VERTINIMAS AB SWEDBANK - Danutė Binkienė (Mokslo Taikomieji Tyrimai Lietuvos Kolegijose)
Komerciniai bankai, siekdami pagrindinio finansinio tikslo maksimizuoti pelną, savo veikloje susiduria su nemažai rizikų, iš kurių reikšmingiausia yra kredito rizika. Temos aktualumą atskleidžia mokslinės literatūros bei dokumentų analizė. Autoriai Win (2018), Bessis (2015), Gourio (2013), Kropas ir kt. (2013) vieningai sutaria, kad netinkamas kredito rizikos valdymas yra viena pagrindinių bankų žlugimo priežasčių. Norėdami suvaldyti kredito riziką, bankai turi tiksliai nustatyti savo paskolų portfelio vertę, stebėti paskolų kokybę atskleidžiančius rodiklius, pasirinkti efektyvius rizikos valdymo metodus. Straipsnyje keliama problema, kaip organizuoti kredito rizikos valdymo procesą, kad būtų galima užtikrinti aukštą paskolų portfelio kokybę. Praktinei analizei pasirinkta vieno didžiausių Lietuvoje veikiančių bankų, t. y. AB Swedbank, kredito rizikos valdymo sistema. Remiantis šios analizės duomenimis, galima teigti, kad Swedbank kredito vertinimo ir valdymo procesų organizavimas užtikrina nuolatinę gerai vertinamą kredito kokybę. Tyrimui atlikti naudota mokslinės literatūros šaltinių analizė ir sintezė, Lietuvos banko, Europos priežiūros institucijų norminių aktų, pranešimų bei apžvalgų analizė, AB Swedbank finansinių ataskaitų, Rizikos valdymo ir kapitalo pakankamumo ataskaitų analizė, rodiklių skaičiavimas taikant Microsoft Excel.