Güneydoğu Anadolu Bölgesindeki Şehirlerde Kıyas Bitki Su Tüketiminin (ET0) Zamansal Değişimi ve RDI (Reconnaissance Kuraklık İndeksi) Yöntemiyle Meteorolojik Kuraklık Analizi - Alper Anlı (Journal of Agricultural Sciences)
Su kaynaklarının kısıtlı olduğu kurak ve yarı kurak bölgelerde kıyas bitki su tüketiminin zamansal değişiminin analizi oldukça önemlidir. Bu çalışmada Güneydoğu Anadolu Bölgesindeki şehirlerde kıyas bitki su tüketiminin (ET0) zamansal değişimi ve RDI (Reconnaissance kuraklık indeksi) yöntemiyle meteorolojik kuraklık analizi gerçekleştirilmiştir. Şehirlerdeki kıyas bitki su tüketimi Penman-Monteith yöntemiyle tahmin edilmiş ve dört kıyas periyoda (k1, k2, k3 ve k4) ayrılmıştır. Dört kıyas periyoda göre kıyas bitki su tüketiminin zamansal değişimi parametrik Dickey-Fuller ve parametrik olmayan Mann Whitney U testleri ile analiz edilmiştir. Sonuç olarak kıyas bitki su tüketiminde zaman içinde önemli eğilimlerin olduğu saptanmış ve şehirlerdeki meteorolojik kuraklığı tahmin etmek için uygulanan RDI yöntemine göre bölgede genelde hafif kuraklığın egemen olduğunu ve önemli sayıda da orta ve şiddetli kuraklığın meydana geldiği görülmüştür.