Skubiosios medicinos pagalbos slaugos specialistÅ³ profesinio perdegimo sindromo raiÅ¡ka - Loreta BukartienÄ—; GintarÄ— JakimaviÄiÅ«tÄ—; RÅ«ta LukianskytÄ— (Mokslo Taikomieji Tyrimai Lietuvos Kolegijose)
Straipsnyje analizuojama perdengimo sindromo raiÅ¡ka tarp skubios medicinos pagalbos (SMP) slaugos specialistÅ³. Remiantis teorine profesinio perdengimo dimensijos poÅ¾ymiÅ³ ir prieÅ¾asÄiÅ³ analize, atliktas empirinis SMP slaugos specialistÅ³ tyrimas. Lietuvoje iki Å¡iol nÄ—ra nustatyta, kokios prieÅ¾astys gali lemti profesinio perdegimo sindromo pasireiÅ¡kimÄ… SMP slaugos specialistams. Tyrimas yra aktualus ir dÄ—l to, kad Å¡ie specialistai yra labiau paveikiami perdegimo sindromo nei slaugytojai, nes jÅ³ darbas pasiÅ¾ymi nenuspÄ—jamomis situacijomis, kai darbe nuolat susiduria su Ä¯vairiomis ligomis, suÅ¾alojimais ir traumomis. Empirinio tyrimo metu (2016-10-19 iki 2016-12-01) atlikta anoniminÄ— slaugytojÅ³, dirbanÄiÅ³ X miesto greitosios medicinos pagalbos stotyje, apklausa. Tyrime dalyvavo 52 skubiosios medicinos pagalbos slaugos specialistai. Jo metu buvo naudojamas kiekybinis - anoniminis anketinÄ—s apklausos raÅ¡tu - tyrimo metodas. Tyrimui atlikti naudojamas Ch. Maslach perdegimo sindromo vertinimo klausimynas (MBI angl. Maslach Burnout Inventory) ir papildomai sudaryti klausimai, padedantys nustatyti skubiosios medicinos pagalbos slaugos specialistÅ³ indvidualius ir organizacinius profesinio perdegimo veiksnius.Tyrimo rezultatai atskleidÄ—, jog respondentai patiria vidutinÄ¯ emocinio iÅ¡sekimo laipsnÄ¯, Å¾emÄ… depersonalizacijos laipsnÄ¯ ir aukÅ¡tÄ… asmeniniÅ³ siekiÅ³ sumaÅ¾Ä—jimo laipsnÄ¯. ApklaustÅ³jÅ³ rezultatai sudaro pirmÄ… profesinio perdegimo sindromo komponentÄ… - emocinÄ¯ iÅ¡sekimÄ…. Perdegimo sindromo pasireiÅ¡kimo ryÅ¡io su sociodemografiniais veiksniais analizÄ— atskleidÄ—, jog aukÅ¡tesnis perdegimo laipsnis bÅ«dingesmis vyresniems skubiosios medicinos pagalbos slaugos specialistams (35 m. ir daugiau), slaugytojams kuriÅ³ darbo staÅ¾as yra 10 m. ir daugiau bei dirbantiems daugiau negu 1 etatu. Galima daryti prielaidÄ…, jog skubiosios medicinos pagalbos slaugos specialistÅ³ profesinio perdegimo sindromo rizikos veiksniai yra darbo krÅ«vis, nepakankamas grÄ¯Å¾tamojo ryÅ¡io gavimas ar jo visiÅ¡kas nebuvimas apie atliktus darbus, maÅ¾as socialinÄ—s-psichologinÄ—s paramos gavimas iÅ¡ vadovÅ³, asmenÅ³ dirbanÄiÅ³ administracijoje.