Cornus mas ve Rosa canina Meyvelerinin Antioksidan Kapasitesi ve Bazı Fitokimyasal Özellikleri - Nazan Comlekcioglu; Fatma Dağlı; Uğur Çömlekcioğlu; Ashabil Aygan (Turkish Journal of Agriculture: Food Science and Technology)
Cornus mas L. (Cornaceae) ve Rosa canina L. (Rosaceae) Anadolu’da doğal olarak büyüyen bitki türlerindendir. Her iki bitkinin meyveleri antosiyaninler, fenolikler ve vitaminler bakımından zengin olup; şurup, meyve suları, reçel ve marmelat gibi çeşitli geleneksel ürünlerin üretilmesinde kullanılmaktadır. C. mas ve R. canina’nın yaş ve kurutulmuş meyvelerinden elde edilen ekstraktların, bazı biyoaktif içeriklerinin yanı sıra antimikrobiyal aktivitesi araştırılmıştır. Ayrıca C. mas ve R. canina yaş ve kuru meyve ekstraktlarının GC-MS analizi sonucunda, farklı sayıda yağ asidi belirlenmiştir. Her iki türün ekstraktlarındaki başlıca yağ asitleri, palmitik, oleik ve linoleik asitin değişen oranlarıyla tespit edilmiştir. Biyoaktif madde içerikleri ve antimikrobiyal aktiviteler, ekstraksiyon metoduna göre farklılık göstermiş ve kuru meyvelerden elde edilen metanolik ekstraktlar; yaş meyvelerden suyla elde edilen ekstraktlara göre daha iyi sonuçlar ortaya koymuştur. Bitki örneklerinin antimikrobiyal aktivitesi 8 bakteri ve 1 maya üzerinde oyuk agar metoduna göre test edilmiştir. Sonuçlara göre her iki bitki örneği de B.subtilis ve MRSA hariç tüm test mikroorganizmaları üzerine değişen oranlarda inhibisyon göstermiştir.