Uczelniane rozwiązania wspierające macierzyństwo w trakcie studiów z perspektywy studentek pedagogiki - Ewa Krause (Studia Paedagogica Ignatiana)
Studenckie macierzyństwo to zjawisko przybierające na znaczeniu wraz z powszechnością decyzji kobiet o potrzebie zdobycia wyższego wykształcenia. Zjawisko to wymaga przede wszystkim społecznej dyskusji i refleksji nad polepszaniem warunków dla kobiet chcących jednocześnie pełnić rolę studentki i matki. Stąd też w niniejszym artykule skupiono się na uczelnianych rozwiązaniach wspierających macierzyństwo w trakcie studiów. W tym celu przedstawiono wyniki badań na ten temat, które uwzględniają perspektywę kobiet studiujących pedagogikę. W badaniach posłużono się metodą sondażu diagnostycznego z wykorzystaniem techniki ankiety, a narzędziami badawczym uczyniono kwestionariusze ankiety, które łącznie wypełniły 199 studentki pedagogiki różnych uczelni w Polsce. Analizę materiału badawczego prowadzono pod kątem oferowanych uczelnianych rozwiązań wspierających studenckie macierzyństwo w opinii badanych kobiet i ich oczekiwań w tym zakresie, których posiadanie deklaruje zdecydowana większość z nich. Z perspektywy studentek pedagogiki ich uczelnie zapewniają niewiele udogodnień/ułatwień z długiej listy możliwości. Rezultaty zaprezentowanych badań mogą posłużyć podejmowaniu dyskusji w środowisku akademickim na temat macierzyństwa w trakcie studiów, potrzeby tworzenia i rozwijania rozwiązań wspierających studentki-matki i studentki w ciąży.