COVID-19 Hastalarına Bakım Veren Hemşirelerin Bakım Odaklı Hemşire Hasta Etkileşiminin Değerlendirilmesi - Nermin Olgun; Meltem Kalaycı (Sağlık Bilimleri Üniversitesi Hemşirelik Dergisi)
Giriş: Hemşire hasta etkileşimi klinik hemşirelik uygulamalarının merkezinde olan bir faktördür. COVID-19 pandemi döneminde de hemşire-hasta etkileşimi hemşirelik bakımı için büyük öneme sahiptir. Amaç: Bu çalışma, COVID-19 hastalarına bakım veren hemşirelerin bakım odaklı hemşire hasta etkileşim düzeyini belirlemek amacıyla yapıldı. Yöntem: Tanımlayıcı türde olan çalışma bir kamu hastanesinde COVID-19 servis ve yoğun bakım ünitelerinde çalışmaya katılmayı kabul eden 154 hemşire ile yapıldı. Çalışmanın verileri “Veri Toplama Formu” ve “Bakım Odaklı Hemşire Hasta Etkileşim Ölçeği” ile toplandı. Bulgular: Hemşirelerin Bakım Odaklı Hemşire Hasta Etkileşim Ölçeği'nden elde ettikleri puanlar değerlendirildiğinde önemlilik, yeterlilik ve uygulanabilirlik boyutlarından elde ettikleri puanlar sırayla 98,9 ± 9,4 puan, 85,0 ± 6,4 puan ve 73,9 ± 4,2 puandı. Hemşirelerin bakım odaklı hemşire hasta etkileşimi önemlilik, yeterlilik ve uygulanabilirlik boyutları ile eğitim durumu arasında istatistiksel açıdan anlamlı fark bulundu (p lt; 0,05). Önemlilik ve uygulanabilirlik boyutları ile çalıştığı birim arasında ve önemlilik ve yeterlilik boyutları ile meslekte çalışma süresi arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulundu (p lt; 0,05). Sonuç: Bu çalışmaya göre, hemşirelerin bakım odaklı hemşire hasta etkileşimini son derece önemli ve kendilerini yeterli gördüğü ve uygulanabilirliğin orta derecede olduğu bulundu.