Karol Koranyi (1897-1964). Szkic do portretu - Stanisław Salmonowicz (Czasopismo Prawno-Historyczne)
W 1997 r. minęło sto lat od narodzin Karola Koranyiego. Rocznicę uczciły ośrodki toruński i warszawskie, które związane były z powojenną działalnością Koranyiego, jednodniową sesją naukową w dniu 24 października 1997r. w Toruniu. Materiały sesji, obejmujące różne aspekty działalności K. Koranyiego, zostały opublikowane. Próbę nakreślenia zwięzłego rysu jego życia, jak i roli odegranej w stworzeniu w okresie powojennym szkoły badaczy z zakresu historii prawa, zacząć należy od przypomnienia najistotniejszych faktów z życiorysu Koranyiego, życiorysu jakże mocno określonego wydarzeniami I i II Wojny Światowej.