ДИЈАГНОСТИЧКЕ ЛЕКАРСКЕ ГРЕШКЕ - Ивана Стојановић (Српска правна мисао)
Лекарске грешке су стални и неминовни ризик у медицини. Грешке у лечењу су различитог интензитета и имају различите узроке и последице - здравствене, породичне, економске, финан- сијске. О неким грешкама се сазна, a неке се никада не открију. Неке се могу отклонити и санирати, a неке су неотклоњиве. У току лечен.а могу да настану грешке у дијагностичким или терапе- утским поступцима. Неке од тих грешака могу да буду стручне грешке, a неке могу да буду и „обичне“, људске грешке. И једне и друге могу да доведу и до великих штетних последица no живот, квалитет живота или здравље. Неке од иасталих грешака често се не могу приписати искључиво или само лекарима, јер лекарима помаже и друго медицинско и административно особље. У дијаг- ностификовању врло често учествују лекари различитих специ- јалности који помажу да се постави дијагноза. У великом броју случајева у постављању дијагнозе суделују и лекари-патолози који омогућавају да се постави правилна заживотна дијагноза или диференцијална дијагноза и у доброј мери избегну дијагностичке стручне грешке у лечењу.