Kara śmierci – refleksje prawne z perspektywy chrześcijańskiej - Andrzej Zoll (Chrześcijaństwo-Świat-Polityka)
W artykule Kara śmierci – refleksje prawne z perspektywy chrześcijańskiej Andrzej Zoll podejmuje dyskusję z ukazywaniem obrony koniecznej oraz odstraszania jako argumentów za utrzymaniem kary śmierci za zabójstwo w prawie karnym. W toku swojej analizy wskazuje również, iż kara śmierci, w perspektywie chrześcijańskiej, nie może być zasadnie traktowana jako kara.