Epokhé és idegenészlelés a fenomenológiában. Az empátia/beleérzés és a megérzés problémája - Adrián Bene (Elpis)
A cikk az empátia, illetve beleérzés (Einfühlung) fogalmának fenomenológiai megközelítéseit vizsgálja, figyelembe véve az epokhé, az ismeretelméleti szolipszizmus, az interszubjektivitás, a test kérdéseit. Lipps, Husserl, Scheler és Edith Stein empátiával kapcsolatos elgondolásainak felidézése után Lisa Blackman nyomán a megérzést, az idegenészlelésnek egy közvetlenebb, nem testileg közvetített észlelési módjának figyelembe vételét javaslom. Ez az „affektív átvitel” mint a fenomenológiai intencionalitás egy formája megoldást kínálhat a transzcendentális interszubjektivitás husserli koncepciójának apóriáira.