SMART-СПЕЦІАЛІЗАЦІЯ ЯК ІНСТРУМЕНТ СТРАТЕГІЧНОГО РОЗВИТКУ ЧЕРНІГІВСЬКОГО РЕГІОНУ - Г. М. Македон (Подільський вісник: сільське господарство, техніка, економіка)
Враховуючи євроінтеграційний курс України, процеси децентралізації влади та завершення терміну дії Стратегії сталого розвитку Чернігівської області на період до 2020 року постає гостра необхідність в розробці нової стратегії, яка повинна містити нововведення для розвитку інноваційної економіки та підвищення інвестиційної привабливості регіону. У статті детально розглянуто методику smart-спеціалізації, що є однією з основоположних в політичному і економічному плануванні Європейського Союзу, яка здатна оптимальним способом поєднати інтереси всіх цільових груп області. Дослідження спирається на дані Стратегії smart-спеціалізацій Євросоюзу та Smart Specialisation Platform, враховуючи економічні показники Чернігівської області, використовуючи при цьому, економіко-статистичний та графічний методи, метод прогнозування, вибіркового обстеження та групування. Результатами дослідження є комплекс пропозицій по застосуванню принципів smart-спеціалізації про розробці Стратегії сталого розвитку Чернігівської області на період до 2027 року, що в кінцевому результаті призведе до економічного зростання регіону та його підприємницьких структур і покращення добробуту населення. Застосування методики smart-спеціалізації до конкретних галузей регіональної економіки області, таких як туризм та інформаційні технології, стане темою подальших досліджень.