Zmiany w zakresie zatrudnienia w kraju i zagranicą mieszkańców obszarów wiejskich województwa opolskiego w latach 2008-2010 - Romuald Jończy; Diana Rokita-Poskart (Barometr Regionalny)
Autorzy opracowania od dłuższego czasu prowadzą badania dotyczące zatrudnienia w kraju i za granicą na obszarach wiejskich Śląska i uznali za celowe zaprezentowanie wyników badań, które przeprowadzono na obszarach wiejskich województwa opolskiego na przestrzeni lat 2008 i 2010. Wskazują one, że wśród ludności wiejskiej Opolszczyzny istotnie zmniejszyła się skala emigracji zarobkowej oraz jednocześnie wzrosło zatrudnienie mieszkańców w kraju. Prowadzone badania wskazują również na odmienne ewoluowanie zatrudnienia w kraju i za granicą wśród obu zamieszkujących województwo opolskie grup narodowościowo-etnicznych: osób pochodzenia napływowego posiadających jedynie obywatelstwo polskie oraz osób posiadających podwójne - polskie i niemieckie obywatelstwo.