ФІСКАЛЬНА ЕФЕКТИВНІСТЬ КЛЮЧОВИХ КОРПОРАТИВНИХ ПОДАТКІВ: МЕТОДИЧНІ І ПРИКЛАДНІ АСПЕКТИ - Богдан Маряниченко; Андрій Педько (Економіка та суспільство)
Стаття присвячена економічному обґрунтуванню раніше сформульованої авторами гіпотези щодо зниження ефективності функціонування податкових систем, які мають суб’єктивну першооснову. У даній публікації наведено результати дослідження фіскальної ефективності основних складових світової податкової системи. Мова йде про такі види податків, як податок на прибуток, податок на додану вартість, податок з продажів. Окремо проаналізовані адміністративні заходи, які використовувалися з метою підтримки фіскальної ефективності податків на протязі усього часового інтервалу. У ході дослідження встановлено взаємозв’язок між принципами оподаткування і фіскальною ефективністю податків. Спираючись на великий часовий горизонт дослідження (20-50 років), виявлено тенденції зміни фіскальної ефективності різних видів податків в різних країнах світу і дано пояснення цим тенденціям. Розрахунки показників фіскальної ефективності проводилися з використанням існуючих методичних підходів та із застосуванням розробленого авторами показника «кінцевого фіскального ефекту» (Final fiscal effect, FFE), що базується на більш точному розрахункові бази оподаткування. Наприкінці статті наведено висновки щодо взаємозв’язку фіскальної ефективності податків з їхньою стійкістю до впливу зовнішніх соціально-політичних або інших чинників, зумовлених глобалізацією світової економіки. Отримані результати є попереднім підґрунтям для розробки й обґрунтування концепції «об’єктивного оподаткування». Дослідження проводилося із використанням загальнонаукових та спеціальних методів.