ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN KARAR VERMEDE ÖZSAYGI, KARAR VERME VE STRESLE BAŞAÇIKMA STİLLERİNİN BENLİK SAYGISI VE BAZI DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ - Selahattin Avşaroğlu; Ömer Üre (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Bu araştırmada, üniversite öğrencilerinin karar vermede özsaygı, karar verme ve stresle başaçıkma stillerinin bazıdeğişkenlere göre farklılaşma durumu incelenmişve benlik saygısının karar vermede özsaygı, karar verme ve stresle başaçıkma stillerini ne düzeyde açıkladığıincelenmiştir. Araştırma, Selçuk Üniversitesi’nin farklıfakültelerinde öğrenim görmekte olan öğrenciler üzerinde gerçekleştirilmişve örnekleme 1141 öğrenci alınmıştır. Araştırmada Melbourne Karar Verme Ölçeği, Stresle Başaçıkma TutumlarıEnvanteri ve Benlik SaygısıÖlçeği kullanılmıştır. İstatistiksel olarak t testi, varyans analizi, tukey testi ve regresyon analizi yapılmıştır. Öğrencilerin cinsiyetleriyle karar vermede özsaygılarıve karar verme stilleri arasında, sınıf değişkeni ile karar verme stilleri arasında farklılaşma yokken, cinsiyet, sınıf, yaşamın çoğunun geçirildiği yer ve mezun olunan lise değişkeni ile stresle başaçıkma stilleri arasında farklılaşmanın olduğu saptanmıştır. Benlik saygısının karar vermede özsaygı, karar verme stilleri ve stresle başaçıkma stillerini anlamlıdüzeyde açıkladığısaptanmıştır.