Lizbon Sonrası Avrupa Birliğinin Cezai Meselelerde Yetkisinin Kapsamı - Bahadır Yakut (Ankara Avrupa Çalışmaları Dergisi)
Cezai meselelerde adli işbirliği kapsamında, yürürlükteki Antlaşmalar çerçevesinde, maddi ve ceza usul hukuku bakımından, AB’nin cezai yetkisi yeterince açık değildir. Bu makale de maddi ceza hukuku ve ceza usulü açısından ve özellikle de usuli haklar açısından AB’nin cezai meselelerde işbirliği alanındaki yetkisinin kapsamı ele alınacak ve harmonizasyon ve karşılıklı tanıma açısından Antlaşmalardaki yasal temel incelenecektir. Ceza yargılamasının tarafları açısından usuli güvenceler konusunda mevcut cezai yetki sorunlar içermektedir. Bu çerçevede, Anayasal Antlaşma ve Lizbon Antlaşması, AB’nin cezai yetkisine ilişkin Antlaşmalar temelinde açık yetki sağlamaktadır. Bununla bağlantılı olarak Lizbon Antlaşması, karşılıklı tanıma ve harmonizasyona ilişkin sunduğu yaklaşım beklentilerini de karşılamaktadır