HEGEMONİK ERKEKLİK BAĞLAMINDA ERKEK MALİ MÜŞAVİRLERİN GÜNDELİK HAYAT PRATİKLERİ: UŞAK İLİ ÖRNEĞİ - Sevcan Karcı; Mehtap Karakoç (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi)
Bu çalışma, hegemonik erkeklik değerlerinin taşrada gündelik hayat pratikleri üzerinden nasıl inşa edildiğini tartışmaya açmıştır. Küresel düzlemde yaşanan erkeklik krizinin taşradaki bir sahada incelenmesini temel alan çalışma hegemonik erkekliğin inşasındaki ilişkiselliği erkeklerin dilinden anlama çabasındadır. Hegemonik erkeklik farklı erkeklikleri ve farklı kadınlıkları yönlendiren, baskılayan, iş birliği yapan erkeklik formlarından sadece biridir. Bu noktadan hareketle bu çalışma bahsi geçen ilişkiselliği taşrada yaşayan üst-orta sınıf erkeklerin anlatılarından hareketle hem kadınlar hem de diğer erkeklikler karşısında nasıl inşa edildiğini tartışmaktadır. Çalışma, Uşak'ta mali müşavirlik yapan sekiz erkekle yapılan yarı-yapılandırılmış derinlemesine görüşmelerin tematik analizine dayanmaktadır. Çalışma hem erkekler arasındaki hem de erkeklerin farklı kadınlıklarla kurduğu ilişkiyi göstermesi açısından önemlidir. Sahadan edindiğimiz bulgular Türkiye'de hegemonik erkekliğin göstergelerinin literatürdeki tespitleriyle uyuşmaktadır. Erkeklik krizi taşrada, küresel eğilimlerle kısmi bir paralellik gösteriyor. Bir değişim olsa bile bu değişimin çok yavaş olduğunu söylemek mümkün. Taşra erkekliği, hegemonik erkekliğin eğitimli, üst-sınıf, güçlü, prestijli olma özelliklerini taşıyabildiği gibi aynı zamanda argo konuşan, mangal yapan erkeklik örüntülerini de aynı erkeklik formunda barındırma becerisi gösteriyor.