Hemşirelerin Elektronik Bakım Planı Kullanımlarının Zaman ve Hasta Bakım Uygulamaları Yönünden Değerlendirilmesi: Özel Bir Hastane Örneği - Gamze Varlı; Saliha Koç Aslan; İlknur Öztürk (Sağlık Bilimleri Üniversitesi Hemşirelik Dergisi)
Giriş: Hemşirelik süreci yaklaşımı kullanılarak oluşturulan “hemşirelik bakım planı” sağlıklı ya da hasta bireyin sağlıkla ilgili bireysel gereksinimlerinin tanımlanması ve tanımlanan bu gereksinimleri karşılamaya yönelik öz bakım verilmesini destekleyen, uygulamalara yön veren yazılı rehberlerdir. Amaç: Bu çalışma, hemşirelerin elektronik bakım planı kullanımları ile ilgili görüşlerini almak ve elektronik bakım planının zaman ve hasta bakım uygulamalarına etkisini değerlendirilmek amacıyla planlanmıştır. Yöntem: Tanımlayıcı tipteki araştırma 11 Şubat-29 Mayıs 2019 tarihleri arasında özel bir sağlık grubunun İstanbul, Kocaeli ve Bodrum’da bulunan dokuz farklı hastanesinde, 357 yatan hasta dosyası üzerinden hastanın primer hemşiresiyle yüz yüze görüşülerek gerçekleştirilmiştir. Araştırma verileri araştırmacılar tarafından literatür, prosedür ve talimatlardan yararlanılarak hazırlanan “Elektronik Hemşirelik Bakım Planı Kayıt İnceleme Formu” kullanılarak toplanmıştır. Veriler Microsoft Office Excel 2010 programında sayı ve yüzdelik dağılımlarına bakılarak değerlendirilmiştir. Bulgular: Araştırmada toplam 357 hasta dosyası ve 1066 hemşirelik tanısı incelenmiş, 168 hemşire ile görüşülmüştür. Elektronik bakım planının sistem üzerinden değerlendirilmesi, hemşirelerin elektronik bakım planı ile ilgili görüşleri ve sistemin gelişmesi gereken yönleri ve yaşanan güçlükler saptanmıştır. Sonuç: Sonuç olarak; elektronik bakım planlarının sisteme entegre edilmesi ile kurum içinde standart bakım uygulamaları oluşturduğu, yeni işe başlayan hemşirelere rehberlik ettiği, kayıt için harcanan zamanı azalttığı, güncel uygulamaların yayılımını hızlandırdığı, hemşireler için güvenilir bir veri tabanı oluşturduğu gibi olumlu görüşlerin yanı sıra sistemin sürekli güncellenmesi ve alt yapısının iyi olması gerektiği bununla birlikte sisteme ilişkin teknik sorunlar oluşabileceği sonucuna varılmıştır.