Prednosti korištenja 3D numeričkih modela u projektiranju tunela - Ivan Mance; Sanja Dugonjić Jovančević; Josip Peranić (Zbornik Radova)
Odabir između 2D i 3D numeričkog modeliranja ovisi prvenstveno o vrsti problema koji se analizira, potrebama projekta, rokovima, dostupnim resursima te opravdanosti dodatnih ulaganja u složenije modele. U radu su prikazani rezultati 2D i 3D numeričkih modela izvedbe dionice tunelske cijevi, kako bi se analizirale osnovne razlike u dobivenim rezultatima i istaknule prednosti upotrebe 3D modela. Na temelju projektne dokumentacije, modeliran je poprečni presjek najnepovoljnijeg profila s najvećim nadslojem materijala. Analize su provedene u računalnim programima RS2 i RS3 tvrtke Rocscience. Rezultati su pokazali da je glavna prednost 3D modela mogućnost praćenja povećanja radijalnih pomaka s napredovanjem iskopa te realnijeg uvida u efikasnost ugrađene podgrade.