Yumurtacı Tavuk Rasyonlarına Spirulina platensis İlave Edilmesinin Yumurta Kolesterol Seviyesi ve Yağ Asit Kompozisyonuna Etkisi - Meltem Tufan; Hasan Rüştü Kutlu (Turkish Journal of Agriculture: Food Science and Technology)
Spirulina platensis tek hücreli, fotosentetik bir mikroalg türüdür. Hem insan hem de hayvan tüketimi için protein ve fonksiyonel gıda katkı maddesidir. Yapısında keşfedilen değerli fitonütrientler ve pigmentler sayesinde sağlıklı beslenme, nutrasötik ve farmasötik alanda yoğun ilgi görmüştür. %5-6 toplam lipit oranının, %1,5-2 oranında çoklu doymamış yağ asitleri içeren (PUFAs) Spirulina, toplam PUFAs değerinin %36’sı kadar α-linoleik asit içermektedir. Ayrıca Linoleik Asit, Stearidonik Asit, Eikosapentaenoik Asit, Dodosaheksaenoik Asit, Araşidonik Asit gibi kıymetli yağ asitlerini de içermektedir. Bu çalışmada kahverengi yumurtacı tavuk (ATAK-S) yemlerine ilave edilen Spirulina ununun yumurta sarısı yağ asit kompozisyonu ve yumurta sarısı kolesterol seviyesine etkisi belirlenmiştir. 72 adet benzer canlı ağırlıkta 38 haftalık yumurtacı tavuk, her birinde 18 hayvan bulunacak şekilde 4 gruba rastgele dağıtılmıştır. Bireysel kafes sisteminde barındırılan tavuklar 8 hafta süreyle denemede tutulmuş ve %0 (Kontrol), %0,5, %1, %2 (%KM’ de) Spirulina unu içeren standart yumurtacı tavuk yemleriyle beslenmiştir. Deneme süresince 16:8 saatlik aydınlık:karanlık aydınlatma periyodu uygulanmıştır. Yem ve su ad libitum verilmiştir. Deneme sonucunda kontrol grubu ile kıyaslandığında, muamele grupları yumurta sarısı kolesterol miktarları arasındaki fark istatistiki açıdan önemsiz bulunmuştur. Yağ asidi komposizyonuna ilişkin elde edilen bulgulara göre rasyona ilave edilen Spirulina unu gruplar arasında linolenik asit miktarları üzerine etkili olmuştur.