Діагностика рівня готовності старших підлітків до самостійного життя в умовах дитячого будинку сімейного типу - Tetiana Loza (Педагогічний дискурс)
Досвід виховання дітей-сиріт у сімейних умовах доводить актуальність дослідження різних аспектів підготовки таких вихованців до самостійного життя після досягнення останніми старшого підліткового віку. На підставі емпіричного дослідження у даній статті наведено показники готовності вихованців дитячих будинків сімейного типу до самостійного життя за такими критеріями як: готовність до сімейного життя, соціальна компетентність та професійна готовність. Результати проведеної нами діагностики дозволяють зробити висновок щодо таких характеристик вихованців: індивідуально-психологічні особливості, рольові очікування та домагання, характерні тенденції поведінки у групі; поведінкові стереотипи та уявлення про сімейні відносини, відповідність соціального віку хронологічному, особливості самоактуалізації, рівень громадянської соціалізованості, сформованість системи термінальних цінностей, рівень професійної мотивації, характер емоційного відношення до процесу професійного становлення, відповідність наявних умінь схильностям респондентів. На основі проведеної авторської інтерпретації отриманих показників зроблено висновок про необхідність розробки форм та методів цілеспрямованої соціально-педагогічної підтримки таких вихованців з досягненням ними старшого-підліткового віку для підвищення ефективності їх підготовки до самореалізації у різних сферах самостійного життя.