Metodyka badania nastrojów gospodarczych w województwie lubelskim na tle badań Komisji Europejskiej - Mieczysław Kowerski (Barometr Regionalny)
Celem artykułu jest próba porównania metodyki stosowanej w badaniach nastrojów gospodarczych województwa lubelskiego od 2001 roku z zharmonizowaną metodyką (The Joint Harmonised EU Programme of Business and Consumer Surveys).zaproponowaną przez Dyrekcję Generalną Gospodarki i Finansów Komisji Europejskiej do badań na poziomie krajów członkowskich. Przeprowadzona analiza pozwala wyciągnąć wniosek, że chociaż stosowana do badania nastrojów gospodarczych województwa lubelskiego metodyka w wielu szczegółach odbiega a tylko w ogólnym zarysie jest zgodna z tą proponowaną przez Komisję Europejską, to daje zbliżone wyniki. Przeprowadzone porównania przebiegu, liczonych za pomocą metodyki Komisji Europejskiej wartości barometrów nastrojów gospodarczych (Economic Sentiment Indicator) dla Polski i Unii Europejskiej , z wartościami diagnostycznego barometru nastrojów gospodarczych dla województwa lubelskiego wskazują na dużą synchronizację zmian, zwłaszcza barometru dla Polski i województwa szczególnie widoczną od IV kwartału 2002 roku. Wskaźniki sektorowe oraz barometr nastrojów gospodarczych województwa lubelskiego wykazują bardzo wysoką korelację z odpowiednimi wskaźnikami i barometrami nastrojów gospodarczych dla Polski obliczonymi według metodyki Komisji Europejskiej. Jednocześnie diagnostyczny barometr nastrojów gospodarczych województwa lubelskiego jest najsilniej skorelowany z barometrem nastrojów gospodarczych Polski opóźnionym o miesiąc. Oznacza to, że przedsiębiorcy i konsumenci województwa lubelskiego reagują na zmiany gospodarcze o miesiąc później niż czyni się to przeciętnie w Polsce.