El patrimoni educatiu, element d'una pedagògia cultural i ciutadana Educational Heritage: Culture and Citizenship in Education El patrimonio educativo, elemento de una pedagogía cultural y ciudadana - Isabel Carrillo; Eulàlia Collelldemont Pujadas; Pedro Luís Moreno (Temps d'Educació)
El present article desenvolupa els eixos de pensament que s’estan elaborant des de diferents angles sobre el patrimoni educatiu. Una revisió sobre la importància de les aportacions de les investigacions a l’entorn del patrimoni educatiu permet assenyalar els punts d’inflexió dels museus pedagògics en l’actualitat. Entre aquests destaca la influència que els museus pedagògics, a través de les seves activitats de recerca, difusió i formació, exerceixen en la conformació d’una pedagogia cultural i ciutadana. Amb la irrupció d’una pedagogia d’encuny culturalista, els museus pedagògics recuperen els fonaments i formes de creació de discurs de la pedagogia cultural sorgida a l’inici del segle XX, tot introduint les aproximacions etnogràfiques en les arrels dels estudis i investigacions. D’altra banda, també ressalta el fet que els museus pedagògics resignifiquen la seva acció a partir de les pedagogies ètiques que atorguen un paper principal als projectes de ciutadania. Així, doncs, ambdós aspectes, cultura i ciutadania, es perfilen com els trets diferencials dels museus pedagògics actuals. A més, aquesta caracterització requereix encara d’una reflexió sobre el sentit i amplitud dels canvis introduïts en els projectes museístics. _____________________________________________ Le présent article développe les axes de la pensée autour du patrimoine éducatif qui sont en cours d’élaboration depuis différentes perspectives. Une révision de l’importance des apports des recherches autour de ce patrimoine permet de signaler les points d’inflexion des musées pédagogiques dans l’actualité. Parmi ceux-ci, on met l’accent sur l’influence que les musées pédagogiques exercent, au travers de leurs activités de recherche, de diffusion et de formation, dans la conformation d’une pédagogie culturelle et citoyenne. Avec l’irruption d’une pédagogie de pénétration de la culture, les musées pédagogiques récupèrent les fondements ainsi que les formes de création du discours de la pédagogie culturelle surgie au début du XXe siècle, tout en introduisant les approches ethnographiques dans les bases des études et des recherches. D’autre part, on remarque aussi le fait que les musées pédagogiques redessinent leur action à partir des pédagogies éthiques qui accordent un rôle principal aux projets de citoyenneté. Ainsi, les deux aspects, culture et citoyenneté, se profilent comme étant les traits spécifiques des musées pédagogiques actuels. En outre, cette caractérisation requiert encore une réflexion sur le sens et l’ampleur des changements introduits dans les projets muséaux This article explores the axes of thought being developed from different angles concerning our educational heritage. A review of the important contributions made by research into the environment provided by educational heritage enables us to point out key changes in teaching museums today. Among these is highlighted the influence exercised by teaching museums through their research, diffusion and training activities on the enfolding structure of teaching with explicitly cultural and civic aims. With the emergence of teaching with a cultural cast to it, teaching museums are bringing back to life the foundations and methods introduced in educational discourse at the beginning of the twentieth century, when ethnographic approaches were put at the heart of papers and research. In addition, emphasis is placed on the fact that teaching museums are recasting their activities based on ethical approaches to education that give a central role to citizenship projects. As a result, both culture and citizenship can be seen together as the differential features driving teaching museums today. What is more, this characterisation calls for further thought concerning the meaning and scope of the changes being introduced in museum undertakings. El presente artículo desarrolla los ejes de pensamiento que están surgiendo desde diversos ángulos sobre el patrimonio educativo. Una revisión sobre la importancia de las aportaciones de las investigaciones al entorno del patrimonio educativo permite señalar los puntos de inflexión de los museos pedagógicos en la actualidad. Así conviene destacar la influencia de los museos pedagógicos que, a través de sus actividades de investigación, difusión y formación, inciden en la conformación de una pedagogía cultural y ciudadana. Con la irrupción de una orientación de signo culturalista, los museos pedagógicos recuperan los fundamentos y formas de creación de discurso de la pedagogía cultural surgida a inicios del siglo XX, introduciendo aproximaciones etnográficas en las raíces de los estudios e investigaciones. Por otro lado, también resalta el hecho que los museos pedagógicos resignifican su acción a partir de las pedagogías éticas que conceden un papel principal a los proyectos de ciudadanía. Así pues, ambos aspectos –cultura y ciudadanía– se perfilan como los rasgos diferenciales de los museos pedagógicos actuales. Además, esta caracterización requiere todavía de una reflexión sobre el sentido y amplitud de los cambios introducidos en los proyectos museísticos.