Türkiye'de Elektif Üroloji ve Acil Tıp Prosedürleri için Kullanılan Bilgilendirilmiş Onam Formlarının Okunabilirlikleri Arasında Fark Var mı? - Mehmet Gül; Burak Katipoğlu; Togay Evrin; Betül Kozanhan; Mustafa Kürşat Ayrancı; Leyla Öztürk Sönmez; Hakan Hakkı Taşkapu; Mehmet Giray Sönmez (Genel Tıp Dergisi)
Amaç: Bu çalışmanın amacı, elektif ürolojik cerrahi uygulamalar ve acil tıp kliniklerinde uygulanan prosedürlere ait aydınlatılmış hasta onam formlarının okunabilirliklerinin, okunabilirlik formülleri aracılığı ile karşılaştırılarak değerlendirilmesidir.Gereç ve Yöntem: Acil tıbbı prosedürler için toplam 32 adet, ürolojik cerrahi uygulamalar için toplam 61 adet onam formu değerlendirmeye alındı. Ortalama kelime sayısı, hece sayısı ve hece sayısı 4 ve üzeri olan kelimeler hesaplandı. Onam formlarının okunabilirlik düzeyinin hesaplanmasında, Türkçe metinlerin okunabilirlik düzeyinin belirlenmesi için tanımlanmış olan Ateşman ve Bezirci-Yılmaz formülleri ve genel okunabilirlik düzeyini ölçen Gunning fog, Flesch kincaid formülleri kullanıldı. Bulgular: Elektif ürolojik onam formlarının okunabilirliği Ateşman, Gunning fog, Flesch kincaid formüllerine göre anlamlı düzeyde daha zor okunabilir olarak bulundu p=0.001, p