Вплив екологізованих систем удобрення на врожайність і якість зерна пшениці озимої - А. О. ДУБИЦЬКА; О. Й. КАЧМАР; О. В. ВАВРИНОВИЧ; О. Л. ДУБИЦЬКИЙ; М. М. ЩЕРБА (Передгірне та гірське землеробство і тваринництво)
Досліджено ефективність впливу екологізованих систем удобрення на продуктивність та якісні параметри пшениці озимої. Доведено доцільність поєднання побічної продукції (солома гороху) або оптимальної норми мінерального добрива з гумусним або мікробіологічним добривом та обробки посівів біостимулятором для одержання стабільних урожаїв пшениці озимої. На фоні соломи гороху пшениця озима формує врожай 4,18–4,41 т/га, тоді як на контролі – 2,69 т/га. Зазначені системи удобрення забезпечили збільшення кількості продуктивних стебел, зерен у колосі та маси 1000 зерен, що зумовило суттєве зростання врожаю пшениці озимої щодо контролю.