ОБ'ЄКТИ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ У СФЕРІ ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я: СТРУКТУРА, УПРАВЛІННЯ ТА ЗАХИСТ ПРАВ ВЛАСНОСТІ - Вікторія Борщ; Ірина Дружкова; Наталія Кусик (Економіка та суспільство)
У статті проаналізовано структуру об’єктів інтелектуальної власності у сфері охорони здоров’я, механізми їх управління та правовий захист. Обґрунтовано стратегічне значення ІВ для медичних установ, висвітлено основні проблеми, пов’язані з недостатнім фінансуванням, відсутністю системного підходу до управління інтелектуальними активами та низьким рівнем правової обізнаності персоналу. Акцент зроблено на необхідності формування внутрішніх політик управління ІВ та впровадження профільних структур у закладах охорони здоров’я. Запропоновано модель ефективного управління ІВ, яка включає ідентифікацію, реєстрацію, моніторинг, комерціалізацію та захист прав. Практична цінність роботи полягає в можливості використання результатів для підвищення інноваційної активності та конкурентоспроможності медичних установ в умовах трансформаційних викликів і цифровізації.